Zo voldoet u aan de ventilatie-eisen in de horeca

Als horecaondernemer heeft u te maken met een breed scala aan wetten en regels. Dat is logisch, want u heeft te maken met een verscheidenheid aan zaken als voedselveiligheid, Arbo, brandveiligheid en meer. In dit artikel richten we ons op de regels voor ventilatie in de zaak en afzuiging in de keuken. We gingen op onderzoek uit en kregen daarbij tips van ventilatiespecialist Spirototaal.

Afzuiging in de keuken

Voor de afzuiging in horecakeukens hebben we met een aantal factoren te maken. Een daarvan is de eventuele geuroverlast voor de omgeving. In het omgevingsplan, op te vragen bij uw gemeente, staan de regels over geur waaraan een horecabedrijf moet voldoen. Door uw horeca-afzuiging te voorzien van geurfilterkasten kunt u in de meeste gevallen aan deze eisen voldoen. Verder zijn er regels wat betreft brandveiligheid. Er moet te allen tijde worden voorkomen dat bij brand het vuur zich via het luchtkanaal verspreidt. Dat is eenvoudig op te lossen door het plaatsen van terugslagkleppen. En dan hebben we natuurlijk nog de Arboregels, die zeggen dat er altijd voldoende schone lucht op de werkplek moet zijn. Het kan daarom zijn dat u naast voornoemde horeca-afzuiging ook een luchtbehandeling of airconditioning in de keuken moet aanleggen.

Ventilatienorm in de zaak

Voor de ruimte waarin u uw gasten ontvangt, bijvoorbeeld in uw restaurant of bar, gelden regels voor minimale luchtverversing. Op moment van schrijven is hierover een en ander gaande. Aanvankelijk werd de ventilatienorm versoepeld, tegelijk met de aanpassing van de Drank- en horecawet op 1 juli 2021. In plaats van elke 10 minuten zou de lucht nog maar eens per uur ververst hoeven te worden. Hiermee zou de ventilatienorm ver onder die van de WHO komen. In het kabinet gaan stemmen op om deze versoepeling terug te draaien. Wij raden aan om de ventilatienorm van elke 10 minuten aan te houden. Hiermee waarborgt u de gezondheid en veiligheid van uw gasten en werknemers en hoeft u geen aanpassingen meer door te voeren wanneer de versoepeling van de ventilatienorm van tafel wordt geveegd.

We wensen u veel frisse lucht toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *