Site Overlay

Wat is een shockvriezer?

Het spreekt voor zich dat het niet altijd zomaar mogelijk is om warm voedsel op een veilige en efficiënte manier te bevriezen. Door gebruik te maken van een zogenaamde shockvriezer kan dit evenwel tot in de kern gebeuren. Gebruikmaken een shockvriezer is dan ook de meest aangewezen manier om warme levensmiddelen in een korte tijd te kunnen bevriezen. Niet alleen de smaak, maar ook de kleur van de voedingswaren kan op deze manier behouden blijven. Bovendien zal je kunnen vaststellen dat ook bacteriën op deze manier geen schijn van kans maken. In het bijzonder in de horeca is het dan ook zo dat een shockvriezer eigenlijk een onmisbaar apparaat is. Wil je hier graag meer over ontdekken? Dat kan hier op deze pagina!

Razendsnel invriezen met een shockvriezer

Er kan worden gesteld dat de vriezer een absolute krachtpatser is op vlak van niet alleen hygiëne, maar ook voor wat het invriezen van voeding betreft. Warme gerechten kunnen met behulp van een shockvriezer dan ook in geen tijd worden ingevroren. Dit bovendien tot een temperatuur van zomaar even -40 graden. Belangrijk detail om hierbij op te merken is dat er geen sprake is van een verlies aan smaakkwaliteit. Een standaard vriezer beschikt over een maximale vriestemperatuur van -28 graden. Dit zorgt ervoor dat het aanzienlijk langer duurt voordat de voedingswaren echt tot in de kern zijn ingevroren. 

Het snelle invriezen waar deze vriezer voor zorgt maakt in de praktijk dat bacteriën geen schijn van kans krijgen. Daarnaast wordt ook meteen duidelijk dat producten die worden ingevroren met een shockvriezer veel langer bewaard kunnen worden. Drukke restaurants krijgen op deze manier de mogelijkheid om vooruit te werken naar bijvoorbeeld absolute piekmomenten. Daarnaast kunnen de gerechten op een razend efficiënte manier worden ingevroren met behoud van smaak. 

Keuze tussen een standaard vriezer en een shockvriezer 

De vraag die iedereen zich nu uiteraard stelt is wanneer je kiest voor een standaard horeca vriezer en wanneer je er nu precies goed aan doet om een shockvriezer te kopen. In principe valt deze vraag veel eenvoudiger te beantwoorden dan veel mensen denken. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een vriezer die specifiek is bestemd voor opslag? Dan is een standaard vriezer altijd de beste keuze. Ondanks het feit dat er aan het gebruik van een shockvriezer duidelijk heel wat interessante voordelen verbonden zijn is het zo dat dit type vriezer niet bestemd is voor opslag. 

De afmetingen waar beide soorten vriezers over beschikken zijn in principe min of meer gelijk. Wat is dan het belangrijkste verschil? In het bijzonder de snelheid waarmee voedingswaren kunnen worden bevroren en de snelheid waar dat mee kan gebeuren. Omwille van het feit dat deze vriezer de mogelijkheid heeft om sneller in te vriezen is het zo dat de cellen in het product behouden blijven. Dit heeft als rechtstreeks gevolg dat bacteriën geen vat zullen krijgen op de voedingswaren. Ook is het zo dat het verlies van vocht bij het ontdooien van met een shockvriezer ingevroren gerechten minder is en kan de smaakkwaliteit aanzienlijk beter behouden blijven. 

Voor de professionele inrichting van je horeca keuken ga je naar HorecaRama!