Portugese rode wijn

Portugese rode wijn wordt steeds populairder in Europa en ook in Nederland. Dat komt omdat Portugal al een lange traditie heeft in het maken van wijnen. Al zeker 2000 jaren geleden werd er al wijn gemaakt door de Portugezen. Op dit moment vind je in Portugal wel 13.000 bedrijven waar wijn wordt gemaakt. 250.000 hectare ofwel 8% van Portugal is wijngebied. Portugal staat, als wijnland, hoog op de ranglijst van de wereld en Europa. Sinds Portugal bij de Europa hoort is er veel energie gestoken in het verbeteren van de kennis van wijnbouw en het maken van wijn. Dit is nog niet zo lang aan de gang daarom zijn veel bedrijven ook bezig met het verduurzamen van hun bedrijven. Portugezen gebruiken voor het maken van hun wijnen de autochtone wijnrassen. Ze hebben ook totaal geen interesse om deze wijnrassen te verruilen voor de nieuwere soorten.

Portugese rode wijn uit de Douro vallei

De Douro (Duero), gouden rivier, loopt door het noorden van Portugal en door een deel van de Spaanse regio Castilië en León. Langs de Douro vind je glooiende terrassen vol wijngaarden die hier al eeuwenlang worden verbouwd. Vroeger waren de wijngaarden vooral voor de befaamde dessertwijn port. Maar sinds de toetreding bij de Europese Unie is het maken van wijnen in opkomst. Er werd flink geïnvesteerd om moderner en duurzamer wijn te kunnen maken. Natuurlijk niet alleen in de Douro regio. Maar hier komt wel steeds vaker de (droge) wijn vandaan die ook nog eens als een raket naar de wereldtop doorschiet vanwege zijn smaak! Douro wijnen zijn er in rood, wit en rosé. De Portugese rode wijn is robuust, vol van smaak en wordt gemaakt van dezelfde blauwe druiven die ook in de port te vinden zijn.

Portugal hanteert een classificatiesysteem voor wijn

Net als in Frankrijk hanteert Portugal een classificatiesysteem voor alle wijnen dus ook voor Portugese rode wijn:

·           Vinho de Portugal; alle wijnen uit Portugal hebben de classificatie Vinho de Portugal

·           Vinho Regional; (IGP) Portugese landwijnen

·           Vinho de Provenciência; wijn uit een bepaald gebied (provincie)

·           DOP/COP; de hoogste classificering voor kwaliteitswijn

DOP-wijnen kunnen een extra kwaliteitsaanduiding krijgen namelijk:

·           Reserva; dan moet witte wijn minimaal 2 jaar en rode wijn minimaal 3 jaar een vatlagering hebben

·          Garrafeira; witte wijn minimaal moet dan anderhalf jaar vatlagering en 9 maanden flesrijping hebben. Rode wijn moet minimaal 2 jaar vatlagering en 2 jaar fleslagering hebben en daarbij minimaal een alcoholpercentage van 12,5%.

·           Nobre; de witte wijn moet een vatlagering hebben van 2 jaar en de rode wijn minimaal van 4 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *