Plant in plaats van dier

We kunnen niet meer om de impact heen die vlees eten heeft op onze wereld. Tijd voor verandering. Maar dat is vaak niet makkelijk. Helemaal niet als het vlees toch aangevoerd blijft worden. Toch zijn er tal van oplossingen om dierlijke producten te vervangen. Samen maken we het verschil. Waar je dierlijke producten allemaal mee kan vervangen, vertel ik je in deze blog. Lees je mee?

Lekker stukje vlees

Vroeger konden de vegetariërs onder ons alleen geitenkaas buiten de deur krijgen en soms wat geroosterde aubergine. Tegenwoordig is dat wel anders. De schappen liggen vol met vlees vervangende producten. Van burgers tot worstjes en vissticks tot spekjes, alles is te verkrijgen in een vleesloze variant. Wanneer je wel van vlees houdt maar niet meer wilt bijdragen aan het leed, zijn er dus genoeg alternatieven die precies als vlees smaken. En wanneer je überhaupt niet van de smaak van vlees houdt, zijn er ook producten zoals tempeh of tofu te koop. Ook deze producten vervangen vlees maar smaken daar niet naar. Een hele diverse markt dus!

Een ei hoort er niet bij

Maar hoe zit dat dan met producten die vaak in andere gerechten sluipen zoals melk en eieren. Ook hier zijn goede alternatieven voor zoals havermelk in plaats van gewone melk. Ik kan niet zeggen dat dit hetzelfde smaakt op zichzelf maar door de pannenkoekenmix proef je er niets van. Daarnaast heeft havermelk ook de minst impact op het milieu van zowel alle plantaardige melksoorten als de dierlijke. Voor eieren zijn er minder alternatieven, in ieder geval als je er eentje wilt bakken of koken. Maar voor door de cake zijn er wel oplossingen. Zoals een oplossing: poeders die je oplost in water en dezelfde substantie en voedingswaarde hebben als een ei.

Bakken en braden

En ook voor in de pan is er genoeg anders. Je hoeft heus niet met boter je aardappels te bakken om een lekker bordje op tafel te zetten. En dressings of sauzen op melk of ei basis is ook nergens voor nodig. Met plantaardige oliën kan dit prima. Bijvoorbeeld met Palm Oil. Deze olie wordt gewonnen uit de vruchten van de palmboom. Kijk goed naar het merk voor je palmolie koopt, of deze de palmolie op een natuurvriendelijke en eerlijke manier winnen zoals het bedrijf EPOA dat bijvoorbeeld doet. Palmolie is een hele rijke olie en dat maakt het bakken en braden erin ook heel succesvol.