Mooie wijnvaten: hoe kom je eraan?

Als je denkt aan wijnvaten, dan denk je aan karakteristiek hout en de krachtige uitstraling daarvan. Hierdoor kunnen mooie wijnvaten een mooie toevoeging zijn in je huis ter decoratie. Natuurlijk zijn er ook meubels, welke gemaakt zijn van het hout van wijnvaten. Hierdoor is het gemakkelijke om een mooi wijnvat te verwerken in je interieur. Momenteel is het karakteristieke hout een populaire eyecatcher in vele woningen. Maar wat voor soorten zijn er? Waar moet je op letten en hoe kom je aan zo’n mooi wijnvat?

Wat voor wijnvaten zijn er beschikbaar?

Een wijnvat kan een mooie toevoeging zijn in het interieur van je woning. Zeker in combinatie met meubels of woonaccessoires welke van vergelijkbaar materiaal zijn gemaakt. Wijnvaten zijn er in verschillende maten en soorten. Hiervoor heb je een ruime keuze en is het gemakkelijker om het in huis te gebruiken.

Wijnvaten zijn eigenlijk altijd gemaakt van het hout van de eik. Wel zijn er verschillende eikenhout soorten en worden ze gebruikt voor verschillende soorten wijn. Zo zijn er twee bekende Franse eikensoorten, namelijk de Quercus robur en de Quercus sessiflora. Ook gebruikt men regelmatig de Amerikaanse eikensoort Quercus alba.

De Franse eikensoorten worden vaak gebruikt voor Bordeaux-vaten. Hierin rijpt men verschillende soorten rode wijn, maar in het bijzonder toch wel de cabernet sauvignon, merlot en Bordeaux. Soms maakt met van dezelfde eikensoort ook Bourgondische vaten. Deze zijn een flink stuk groter en wordt gebruikt voor de rijping van de pinot noirs en de Bourgognes.

Van de Amerikaanse eikensoort maakt men beide formaat vaten en bevatten deze allerlei soorten wijn. Hierin maakt men dus geen onderscheid in soorten wijn en de grootte van het vat.

Waar zijn wijnvaten te koop?

Wijnvaten zijn vrijwel altijd te koop bij wijngaarden die de vaten na meerdere producties verkopen. Tegenwoordig zijn er ook voldoende webshops die wijnvaten online te koop aanbieden. Hier krijg je ook een duidelijk overzicht van de beschikbare vaten.

Bij de aankoop van wijnvaten zijn er een aantal zaken belangrijk om te onthouden. Zo zit er verschil in grootte, breedte, houtsoort en kwaliteit. Bedenk vooraf waar je het vat wil plaatsen en waar je het voor wil gebruiken. Een klein vat ter decoratie hoeft niet de hoofdprijs te kosten. Valt je keuze op een groot wijnvat die dé eyecatcher moet worden in jouw woning, dan wil je misschien wel een groter formaat en een betere houtkwaliteit voor een wat hogere prijs.

Bron: Wine And Barrels

Meer verhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *