Hoe is de koffie bij jou op kantoor?

Het is nogal een dankbaar gespreksonderwerp: koffie. Iedereen die het drinkt heeft er een mening over, en beschouwt zichzelf misschien zelfs wel als expert. Feit is dat er bijna geen drank is die in zoveel verschillende variaties te koop en te zetten valt als koffie. En nog een feit: er zijn bijna geen twee mensen te vinden die precies hetzelfde kopje koffie het allerbest vinden.

Er is altijd wel iets op aan te merken

Op koffie is bijna altijd wel iets aan te merken. Hij kan te sterk of te slap gezet zijn, er kan te veel of te weinig suiker of melk in zitten. Er kan een raar smaakje aan zitten, hij kan oud zijn of te koud of te warm. Echt precies goed, dat is hij eigenlijk nooit. Maar ja, we doen het er maar mee hè.

Of de koffie nu echt zo slecht is als mensen menen, dat is altijd maar de vraag. Het is namelijk ook een soort collectieve sport geworden om altijd wel iets aan te merken op de koffie die geschonken wordt. Vergelijk het met het weer. Dat is ook nooit perfect. Het is altijd wel net een beetje te warm of te koud. Het is benauwd of het waait net wat te hard om lekker te kunnen fietsen, het regent of het wil maar geen winter worden. Heb je wel eens iemand horen zeggen dat dit ‘echt perfect weer is’? En was daarna ook iedereen die erbij stond het daarmee eens? Precies, kleine kans. Zo zit het met koffie ook.

Op kantoor is het helemaal nooit goed

Al deze meningen over koffie komen samen op de plek waar van oudsher de meeste kopjes worden gedronken: op kantoor. De schuldige is altijd die arme koffiemachine, die blijkbaar alleen slechte koffie kan produceren. Lekker met zijn allen over klagen lost niks op, maar het schept wel een band. En dat stiekem de koffie best te drinken is, dat durft natuurlijk niemand te zeggen op zo’n moment.

Feit is echter wel dat de zakelijke koffiemachine steeds vaker niet onderdoet voor de machines die in de horeca worden gebruikt, en waar wel ‘redelijke’ koffie uit kan komen. Er zou dus eigenlijk helemaal geen reden meer moeten zijn om te klagen over de koffie op kantoor. Of het ooit echt zover zal komen, dat blijft echter maar zeer de vraag. Want als er op de koffie niets meer aan te merken valt, waar moeten we dan over gaan klagen? Toch maar weer over het weer?