Het kerstpakket heeft een bijzondere geschiedenis

Het idee van een kerstpakket komt uit de 19e eeuw. Het bewaren van eten was in die tijd niet zo eenvoudig door de lange wintermaanden. Boerengezinnen hadden daarom vaak personeel. In die tijd kreeg het personeel van de boerengezinnen vrij op tweede kerstdag. Zo kon het personeel naar huis om het kerstfeest te vieren met eigen familie. Ze kregen niet alleen vrij, maar mochten ook een mand meenemen. Deze mand was gevuld met lekkere en nuttige spullen voor de familie. Het samenzijn met kerstmis werd voor personeel extra feestelijk. Deze mand werd gegeven als een blijk van waardering voor het harde werk.

De huidige traditie

De winterperiode is koud, maar wel gezellig. Met de hele familie op de bank, films kijken en vaak dineren. Tijdens de kerstmis is dit vaak het geval. In deze periode worden dan ook veel cadeaus aan elkaar gegeven. Niet alleen door familieleden maar ook werkgevers geven cadeaus. Tijdens deze koude periode worden warme en goedaardige gebaren gegeven aan werknemers in de vorm van een kerstpakket. Grote kerstpakketten zijn erg geliefd bij mensen. In de 19e eeuw werden er zelfs al pakketten gegeven aan personeelsleden. Deze traditie wordt voortgezet in het hier en nu, en dan vooral door werkgevers. 

De traditie wordt voortgezet in de vorm van een geschenkenpakket, ook wel kerstpakket genoemd. Een werkgever geeft deze kerstpakketten aan het personeel of belangrijke klanten als blijk van waardering. Deze kerstpakketten zijn net zoals vroeger vaak voor het hele gezin. Een kerstpakket wordt meestal gegeven in de vorm van voedsel en drank, maar tegenwoordig ook in de vorm van presentjes of grote cadeaus. De kerstpakketten van nu lijken niet eens meer op de kerstpakketten in de 19e eeuw. Tegenwoordig heeft men namelijk de mogelijkheid om via het internet pakketten samen te stellen. Er zijn veel websites die een kerstpakket voor een bedrijf samenstellen. Je kunt zelfs aangeven wat het budget is. Een kerstpakket wordt in de tijd van nu ook vaak op maat gemaakt. Op die manier kan je jouw personeel kenbaar maken dat je geïnteresseerd bent en weet wat ze leuk vinden. Een speciaal pakket voor iedere werknemer komt in deze tijd dan ook vaak voor.

Een speciaal kerstpakket

Een kerstpakket wordt tegenwoordig op maat gemaakt en wordt steeds specialer. Steeds meer werkgevers schenken gespecialiseerde en leuke kerstpakketten aan hun personeel. Een opkomende trend is het geven van steeds grotere en luxere cadeaus. Tegenwoordig hebben bedrijven grote budgetten voor haar kerstpakketten. Op deze manier willen bedrijven aandacht trekken en aan personeel of klanten laten zien dat ze belangrijk zijn. Een groot en luxe kerstpakket is natuurlijk niet de enige manier om dit te laten zien. Je kan ook een blijk van waardering geven wanneer je een klein budget tot je beschikking hebt. Mensen vinden het leuk wanneer er interesse in hen wordt getoond.

Een pakket samenstellen? Stel een pakket zelf samen op basis van de wensen van je personeel. Heb je personeelsleden die gek zijn van wijn, schenk ze een pakket met drank, in dit geval dus wijn. Een pakket hoeft absoluut niet duur te zijn, als je maar laat zien dat je weet wat jouw personeel leuk vindt. Dit wordt meer gewaardeerd dan een groot, luxe en onpersoonlijk cadeau. Dat is natuurlijk ook niet zo gek. Zorg dat jouw werknemer zich gewaardeerd voelt. Dit zal zorgen voor meer inzet op de werkvloer. 

Op zoek naar een speciaal kerstpakket voor jouw werknemers? Klik hier!