Site Overlay

Eten uit blik: gezond of ongezond?

We consumeren enorm veel met zijn allen. Veel producten die we in het dagelijks leven kopen zijn verpakt in plastic of glas. Vooral de eerstgenoemde is enorm vervuilend en slecht te recyclen. Er is echter ook nog een alternatieve verpakkingsmethode, namelijk een blikkenverpakking. Blikken zijn in tegenstelling tot wat velen denken juist wel duurzaam. Daarnaast wordt er in Nederland nu al meer dan 95% van blik gerecycled. Maar is eten uit blik nog wel lekker en gezond? We leggen je hieronder uit dat eten uit blik alles behalve vervuilend en heel gezond is!

Eigenschappen van blik

Wanneer eten verpakt wordt in plastic of glas verliest het na verloop van tijd zijn kleur, smaak en is het niet meer te eten. Dit komt omdat het voedsel in deze verpakkingen niet optimaal beschermd is voor externe factoren zoals licht.

Blik onderscheidt zich hier ten opzichte van andere verpakkingsmaterialen. Het is namelijk de enige vorm van verpakken waarbij de inhoud 100% beschermd is tegen schadelijke externe factoren. Je kunt voedsel in blik dus jarenlang bewaren zonder dat er conserveermiddelen nodig zijn!

Duurzaam verpakken doe je met blik

Smaak blijft gewaarborgd in blik

We horen maar al te vaak dat er gedacht wordt dat er, wanneer je voedsel in blik bewaard, een blikken smaak bij het eten komt. Deze smaak zou het eten minder lekker en bovenal minder gezond maken. Maar dit is alles behalve waar!

Een blik is namelijk niet alleen het enige verpakkingsmateriaal dat het voedsel 100% beschermd tegen externe factoren. Ook is het voedsel 100% beschermd van het blik zelf. Dit komt omdat blikken die bedoeld zijn om voedsel in te bewaren, zoals conservenblikken, aan de binnenkant voorzien zijn van een beschermende coating. Deze coating zorgt ervoor dat het blik goed van het product gescheiden is. Zo blijft de smaak van je product dus optimaal!

Wanneer moet je het blik weggooien?

In een blikkenverpakking komt er geen licht, geur, lucht of andere externe factoren bij het voedsel. Dit is de unieke kracht van een blik. Toch moet je wel opletten wanneer je een blik een tijd lang bewaard. Is dit blik ingedeukt en zit er een gaatje in? Dan is er lucht bij de vulling gekomen en dan is de vulling niet goed meer.

Dus let bij het kopen van voedingswaren er op of het blik nog in goede staat is, zonder deuken en gaatjes. Vaak is dit zo en dan kan je ervanuit gaan dat de inhoud jarenlang mee gaat! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *