Een goede relatie tussen werkgever en werknemer

Als werkgever is het belangrijk om een goede relatie met je werknemers te hebben. Werknemers die hun werknemer een warm hart toedragen en die zich prettig voelen op hun werk, zullen je hiervoor belonen. Uit onderzoek blijkt dat ze beter scoren op tal van criteria. Ze hebben minder ziekteverzuim, ze zijn eerder bereid om over te werken en ze ontwikkelen een 'hart voor de zaak'. Bij veel bedrijven is een goede relatie tussen werkgever en werknemers echter een ondergeschoven kindje. Veel mensen op de werkvloer hebben de laatste jaren te maken gekregen met ontslagrondes, loonbevriezing en een nauw korset van regels en targets. Het toont de invloed van het neoliberalisme. Targets en afspraken zijn natuurlijk niet slecht. Ze zorgen ervoor dat werknemers weten wat er van hen verwacht wordt. Opgeheven vingertjes moeten echter afgewisseld worden met bemoedigende schouderklopjes. Daar schort het bij werkgevers nog wel eens aan.

Het korset van het neoliberalisme

Om het gedrag en de prestaties van de werknemer te verbeteren, hebben werkgevers zich voorzien van een uitgebreid instrumentarium. In menig bedrijfstak is het aantal managers explosief toegenomen. Zij sturen teams aan, zorgen ervoor dat iedereen doet wat hij of zij moet doen en zien toe dat de targets worden gehaald. Dit gaat gepaard met een toename aan bureaucratische rompslomp. Werknemers dienen in toenemende mate hun tijd te verantwoorden. Ze moeten een administratie bijhouden die tot op de minuut beschrijft hoe ze hun tijd besteden. Managers kunnen zich hier dan weer over buigen en zien of er ergens winst te behalen valt. Het zijn maatregelen die voortvloeien uit een behoefte naar efficientie. Weinig werkgevers realiseren zich echter dat deze maatregelen ook averechts kunnen werken. Tegenwoordig zijn veel werknemers een groot deel van hun werktijd kwijt aan het bijhouden van een administratie. Deze tijd hadden ze ook kunnen gebruiken om daadwerkelijk te werken. Bovendien kan het benauwend aanvoelen voor de werknemer. Men kan het gevoel hebben dat er constant over diens schouder wordt meegekeken.

Toon waardering tegen je werknemers

Naast het niet te veel hanteren van het opgeheven vingertje, is het belangrijk om als werkgever te tonen dat je je werknemers waardeert. Als je iets ziet wat goed gaat in je bedrijf, loop dan naar de verantwoordelijke werknemer toe en geef hem een compliment. Een andere manier om waardering te tonen is het geven van een geschenk. Een mooie geschenkdoos komt in vele vormen en maten. Stop hem vol met lekkers en geef hem aan je werknemers. Bedank ze voor hun werk. Je zult zien dat je er meer efficientie voor terugkrijgt dan alle neoliberale trucs van duurbetaalde managers bij elkaar!