Caloriebehoefte berekenen? Dit moet je weten

cookies

Tegenwoordig is er veel te doen over de caloriebehoefte berekenen. Door het grote aantal mensen die sportscholen bezoekt of op een andere manier aan lichaamsbeweging doet, is de interesse in goede informatie zeer groot. Maar hoe moet je jouw caloriebehoefte berekenen? En is de caloriebehoefte voor iedereen hetzelfde? Afhankelijk van wat jouw doel is en wat jouw huidige lichaamsgewicht is, zal je een bepaalde caloriebehoefte hebben. Je caloriebehoefte zegt niets meer of minder dan het aantal calorieën dat jij nodig hebt voor de energie die je op een dag gebruikt. Het is belangrijk om te weten dat je caloriebehoefte berekenen niet alleen over het aantal calorieën gaat, maar ook om wat je precies eet.

Dit moet je begrijpen voor je je caloriebehoefte gaat berekenen

Je kunt je caloriebehoefte berekenen met een calculator. Je geeft dan je lengte, leeftijd, gewicht en geslacht op en geeft aan wat voor lichaamsbeweging je doet. Iemand die de hele dag buiten lichamelijk werk doet, zal meer calorieën nodig hebben dan iemand die op kantoor werkt. Elke cel in je lichaam heeft energie nodig, je gebruikt dus je totale lichaamsgewicht voor de massa in de berekening. Toch is dit niet helemaal accuraat. Vet gebruikt een stuk minder energie dan spiercellen. Vandaar dat je spieren ook sneller verliest dan vet. Daarnaast hebben oudere mensen een lagere caloriebehoefte dan jonge mensen. De cellen hebben simpelweg minder energie nodig. Ter afsluiting van dit onderwerp is het belangrijk om te beseffen dat je lichaam ongeveer 70% van de energie, en dus de ingenomen calorieën, nodig heeft voor de basisfuncties. Wanneer je sport of een actief leven hebt, gaat het dus om maximaal 30% verschil ten opzichte van iemand die veel stilzit.

Je caloriebehoefte berekenen doe je op basis van meerdere factoren

Op basis van de factoren die je in de calculator invoert, komt er een caloriebehoefte uit. Dit is onder andere op basis van een studie uit begin 1900. Deze “Harris en Benedict formule” is handig omdat het op basis van de genoemde factoren een aardig accuraat beeld geeft voor de zogenaamde basal metabolic rate (BMR). Dit is de energie die een lichaam dus gemiddeld genomen nodig heeft. Dit verschilt tussen mannen en vrouwen. Dan is er nog de PAL waarde, PAL staat voor Physical Activity Level. Deze waarde geeft aan hoe actief je bent. Tot slot is er de Metabool Equivalent waarde, oftewel de MET-waarde. Deze geeft de intensiteit van de training weer. Een uur gewichtheffen vergt namelijk meer energie dan een uur yoga bijvoorbeeld. Hierbij is het dus goed om je caloriebehoefte berekenen goed en secuur uit te voeren.

De uiteindelijke berekening maken

De uiteindelijke berekening maak je op basis van de BMR waarde, PAL waarde en MET waarde. Voor de eerste is een berekening nodig en voor de andere twee haal je de waardes uit een vaste tabel. Hier de exacte formule uitleggen is te complex en helemaal niet nodig, voor caloriebehoefte berekenen zijn er handige calculatoren te vinden. Wat wel belangrijk is om te noemen, is de samenstelling van de caloriebehoefte die je uit je berekening krijgt. Je hebt namelijk als je intensief sport meer eiwitten nodig. In eiwitten zitten minder calorieën dan in vetten, waardoor je er dus meer van moet eten om aan je caloriebehoefte te komen. Wanneer je wilt afvallen dan wil je de vetten juist vermijden. Daarbij is bijvoorbeeld een smoothie drinken met veel calorieën een goede keus, hoe gek dit ook klinkt. Je haalt namelijk je calorieën uit andere bronnen dan vetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *